Jeśli szukasz sposobów na zrobienie domowego wina, to trafiłeś we właściwe miejsce. Robienie wina z winogron jest dość proste, ale trzeba wykonać trochę pracy przygotowawczej. Podstawowe składniki to cukier, woda i owoce. Ważne jest, aby używać świeżych, czystych winogron.
Najpierw musisz znaleźć odpowiednie naczynie, w którym twoje winogrona będą fermentować. Dobrym wyborem jest dzbanek z pokrywką z rurką. Ale możesz też użyć zwykłych szklanych butelek. Możesz nawet użyć opakowania z lodem wielokrotnego użytku, aby utrzymać mieszaninę w chłodzie. Dzięki temu unikniesz utleniania, które zepsuje Twój napój.
Następnie musisz dokładnie umyć winogrona. Ma to na celu usunięcie wszelkich zanieczyszczeń lub pestycydów, które mogły znaleźć się na owocach. Należy również spłukać winogrona zimną wodą, która powinna usunąć wszelkie pyły i pozostałości. Płukanie powinno być wykonane jeden lub dwa razy.
Następnie trzeba sprawdzić zawartość cukru w soku. W zależności od odmiany winogron, których używasz, zawartość cukru może się różnić. Używając hydrometru, należy zmierzyć zawartość cukru w soku. Po uzyskaniu odczytu należy dodać więcej cukru, jeśli to konieczne, aby doprowadzić odczyt do właściwego zakresu.
Po zmieszaniu cukru z wodą, należy mieszać mieszaninę drewnianą łyżką przez co najmniej dwie godziny. Powtarzaj ten proces codziennie przez około dwa tygodnie. Po wykonaniu tych czynności należy przykryć wiadro lub dzbanek czystą ściereczką.
Jeśli robisz białe wino, musisz odcedzić skórki. Można to zrobić poprzez sterylizację muślinowego worka do odcedzania lub szmatki. Możesz również zgnieść winogrona. W ten sposób łatwiej jest wycisnąć sok z miąższu.
Podczas procesu fermentacji drożdże przetwarzają cukier w alkohol. W wyniku tego powstaje dwutlenek węgla. Trzymanie pojemnika w chłodnym pomieszczeniu zmniejszy produkcję tego gazu. Pomoże to w osadzaniu się osadów i produkcji klarownego wina.
Następnie możesz przelać sok z winogron do butelek z kolorowego szkła. Użycie kolorowego szkła sprawi, że kolor wina pozostanie nienaruszony. Należy jednak uważać, aby nie pozostawiać pokrywki na zbyt długo. Pozostawienie otwartej pokrywki pozwoli bakteriom i innym szkodliwym organizmom dostać się do napoju.
Odcedzony sok można przechowywać w temperaturze pokojowej do miesiąca, a gotowy produkt powinien być gotowy za około rok. Jeśli wino będzie przechowywane w lodówce, zatrzyma to proces fermentacji.
Chociaż wiele poradników internetowych sugeruje stosowanie naturalnego podejścia do produkcji wina, podejście to niekoniecznie jest najlepsze. Jeśli zamierzasz spróbować powyższego procesu, powinieneś być świadomy, że prawdopodobnie będziesz miał mniej niż 50 procent szans na wyprodukowanie wina nadającego się do picia.