Jeśli chodzi o robienie bimbru z winogron, jest kilka ważnych rzeczy, o których należy pamiętać. Na początek musisz mieć świadomość, że niektóre odmiany winogron nie nadają się do produkcji wina. Zawierają one szkodliwe substancje, które mogą zaszkodzić Twojemu zdrowiu. Ponadto musisz pamiętać, aby mieszanka była trzymana z dala od ciepła i światła słonecznego.
Wskazane jest również trzymanie mieszanki w temperaturze pokojowej. Dzięki temu nie będziesz ryzykować przelania słoika podczas procesu fermentacji.
Zawartość cukru w twoich winogronach określi, ile musisz dodać do zacieru. Możesz obliczyć zawartość cukru korzystając z tabeli cukier/grawitacja. Jeśli całkowita zawartość cukru w twoich winogronach mieści się w przedziale 215-230g/l, powinieneś być w stanie wyprodukować około 3-4 litrów bimbru.
Po przygotowaniu zacieru, możesz go rozcieńczyć wodą, aby uzyskać pożądaną moc. Po tym, możesz go zgarnąć z drożdży i umieścić w garnku do destylacji. Przez pierwszy tydzień możesz sprawdzać słoik co drugi dzień, aby upewnić się, że nie fermentuje. Jak tylko mieszanina zostanie schłodzona, możesz dodać Everclear. Jeśli jednak mieszanina jest zbyt gorąca, nie powinieneś używać Everclear.
Upewnij się, że winogrona są dokładnie umyte i osuszone. Aby to zrobić, możesz użyć ciepłej wody lub suchego kawałka materiału. Wytarcie winogron pomoże zapobiec fermentacji moszczu. Dodatkowo powinieneś wyrzucić pestki z owoców.
Następnie musisz dodać pozostałe składniki, aby zakończyć przepis na bimber. Do tego celu można użyć wytłoków z winogron. Dodatkowo możesz dodać do zacieru mrożony koncentrat. Niektóre odmiany winogron nie mają niezbędnej kwasowości lub cukru do zrobienia dobrego wina.
Przed rozpoczęciem należy zmierzyć ilość cukru, którą trzeba dodać. Wskazane jest napełnienie słoika do dwóch trzecich wysokości. Zbyt duże napełnienie słoika spowoduje, że do mieszaniny dostanie się zbyt dużo powietrza. Twoja ostateczna wydajność może się różnić, więc powinieneś odpowiednio dostosować cukier i wodę.
W ostatnim etapie, powinieneś przefiltrować zacier przez płótno serowe. Po przefiltrowaniu, możesz dodać sok do szklanego pojemnika. Pamiętaj, aby zdekantować sok i przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu.
Jeśli chcesz zrobić gładki i aromatyczny bimber, możesz spróbować Everclear. Chociaż ten alkohol jest bardzo łatwopalny, daje podobny smak do oldschoolowego bimbru. Należy również pamiętać, że dowód nie jest spójny. Tak więc, zawsze należy postępować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Robienie wina z winogron jest bardzo prostym zadaniem. Pomimo prostoty, należy upewnić się, że składniki są czyste i suche. Wskazane jest również przecedzenie soku przed jego przechowywaniem. Niemniej jednak, możesz cieszyć się swoim dziełem!
Istnieje kilka różnych poradników online, które wyjaśniają, jak zrobić wino z winogron. Zazwyczaj stosują one podejście naturalne. Niekoniecznie jest to dobry wybór, ponieważ daje mniej niż 50 procent szans na zrobienie dobrego wina.