Ten artykuł to efekt naszej kreatywnej współpracy z wszystkozrobione.pl

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz sałatkę, czy proste guacamole, możesz zastanawiać się, jak sprawić, by awokado dojrzało. Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz czekać tygodniami, aby mieć dojrzałe awokado. Istnieje kilka sposobów na przyspieszenie procesu dojrzewania, w tym kilka szybkich i łatwych hacków.

Dojrzewanie awokado to proste zadanie, które wymaga jedynie kilku minut Twojego czasu. Ważne jest, abyś regularnie sprawdzał dojrzałość swojego awokado, ponieważ przejrzałe może zepsuć się w lodówce. Aby sprawdzić dojrzałość awokado, możesz użyć prostego testu dwóch dotknięć. Najpierw delikatnie naciśnij miąższ awokado i zauważ jego teksturę. Jeśli awokado jest miękkie, jest dojrzałe; jeśli wydaje się twarde, nie jest. Pod łodygą powinieneś zobaczyć plamki zieleni lub brązu.

W zależności od rodzaju kupionego awokado, jego dojrzewanie może trwać godzinę lub dłużej. Jeśli awokado ma twardą zewnętrzną stronę, możesz umieścić je w piekarniku w temperaturze 200 stopni na dziesięć do piętnastu minut, aby zmiękczyć miąższ. Lub, jeśli chcesz szybko dojrzeć awokado, możesz je mikrofalować przez kilka minut. Pamiętaj jednak, aby przed spożyciem pozwolić im ostygnąć. Mikrofale podgrzewają wnętrze awokado, co zmieni smak owocu.

Łatwym sposobem na dojrzewanie awokado jest zawinięcie go w brązową papierową torbę. Papierowa torba zatrzymuje gaz etylenowy, który przyspiesza proces dojrzewania awokado. Awokado może być przechowywane w papierowej torbie w lodówce lub na ladzie, ale ta metoda nie działa tak skutecznie, jeśli próbujesz dojrzeć awokado, które jest już dojrzałe. Gaz etylenowy jest naturalnie wytwarzany przez owoce i warzywa. Kiedy owoc lub warzywo dojrzewa, gaz etylenowy rozbija wewnętrzne ściany komórkowe, aby umożliwić szybsze dojrzewanie owocu.

Inne wskazówki, które pomogą dojrzeć awokado, obejmują umieszczenie bananów lub jabłek w papierowej torbie. Banany i jabłka są naturalnymi producentami etylenu i mogą przyspieszyć proces dojrzewania awokado. Ponadto, niegotowany ryż, który również uwalnia gaz etylenowy, będzie szybko dojrzewać awokado.

Innym prostym sposobem na dojrzewanie awokado jest pozostawienie go na słońcu. Będziesz chciał sprawdzić co pięć do 10 minut, aby upewnić się, że jest dojrzałe. Dojrzałe awokado powinno być ciemne, z małą wypustką brązu pod łodygą. Dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć miąższ z pestki.

Jeśli szukasz szybkiego i łatwego sposobu na dojrzewanie awokado, spróbuj upiec je w piekarniku. Jeśli Twoje awokado nie jest dojrzałe, możesz je piec przez dziesięć minut. Po wyjęciu ich z piekarnika, możesz je przechowywać w lodówce do trzech dni. Podobnie jak w przypadku innych pieczonych owoców, awokado będzie dojrzewać lepiej, jeśli nie jest podgrzewane.

Niedojrzałe awokado można umieścić w mikrofalówce na zaledwie dwie minuty na wysokim poziomie. To zmiękczy je i przyspieszy proces dojrzewania. Można je również zawinąć w plastik lub folię aluminiową, a następnie mikrofalować przez kilka minut, aż dojrzeją.